Dünya ayvayı Türkiye’den yiyor

Tarım ve Orman Bakanlığı verilerinden derlenen bilgiye nazaran, dünya çapında ayva dikili alanlar 5 yılda yüzde 13,6 artarak 2019-2020 devrinde 93 bin 699 hektara ulaştı.

Dünyadaki ayva dikili alanlardan yüzde 55,2 hisse alan Çin birinci sırada bulunurken, İran yüzde 7,7 ile ikinci, Türkiye yüzde 7,6 ile üçüncü sırada yer alıyor.

Dünyadaki ayva ihracatının yüzde 89’u Türkiye, Hollanda, İspanya, Yunanistan ve Avusturya’dan oluşan 5 ülke tarafından yapılıyor. Dünyanın en büyük ayva ihracatçısı pozisyonunda olan Türkiye, bu alanda yüzde 41,4 hisseye sahip bulunuyor.

13 MİLYON DOLARLIK AYVA İHRACATI

Dünya ayva üretimi ve ihracatında başkan pozisyondaki Türkiye’den 2019-2020 döneminde 13 milyon dolar bedelinde 16 bin 333 ton ayva ihracatı yapıldı.

Dünya ayva ihracatında yüzde 24 hisseyle Türkiye’den sonra ikinci sırada yer alan Hollanda, üretim yapmadığı halde Türkiye dahil çeşitli ülkelerden ithal ettiği ayvayı ambalajlayıp cazibe kazandırarak ve pazarlama kanallarını da faal kullanarak ihraç ediyor. 2019 yılında dünya ayva ihracatından yüzde 6,2 hisse alan Avusturya da tıpkı yolu izliyor.

Dünya ayva ithalatında ise yüzde 19’luk hisseyle Rusya birinci sırada yer alıyor.

ÜRETİMİN YÜZDE 60’I SAKARYA’DA

Türkiye’de 2019-2020 döneminde ayva dikili alanlar 71 bin dekar, ortalama ayva randımanı ise dekara 2 ton 542 kilogram olarak gerçekleşti. Ayva dikili alanların yüzde 67’si Sakarya, Denizli, Bursa, Isparta, Kahramanmaraş, Çanakkale’den oluşan 6 vilayette bulunuyor.

Türkiye’de kelam konusu dönemde ayva üretiminin yüzde 80’i Sakarya, Bursa, Denizli, Bilecik, Çanakkale, Isparta ve Amasya’da gerçekleştirildi. Meyve veren ağaç sayısı 3,4 milyon olurken meyve veren ağaç başına düşen en yüksek randıman 100 kilogram ile Sakarya’da görüldü.

Ayrıca 2020 yılında Türkiye’de ayva üretimine yönelik toprak tahlili, mazot, gübre, organik tarım, güzel tarım uygulamaları, sertifikalı fidan/fide kullanımı, sertifikalı fidan üretimi alanlarında takviye verildi.

Ülkedeki ayva üretiminin yüzde 60’a yakını Sakarya’nın Geyve ilçesinde gerçekleştiriliyor. Bölgede yetiştirilen ayva, sulu ve sert yapısı ile tadındaki şeker-asit oranındaki istikrar münasebetiyle tüketici tarafından tercih ediliyor.

İKLİM KOŞULLARI AROMASINI GÜZELLEŞTİRİYOR

Geyve Ziraat Odası Başkanı Süleyman Pınar, Geyve’yi “ayvanın başkenti” ilan ettiklerini söyledi.

İlçede 13 bin dekar ekili alanda 65-70 bin ton civarında ayva rekoltesine ulaştıklarını aktaran Pınar, “İklim kurallarından ötürü ayvamızın aroması çok hoş Bu sayede buradaki ayva daha kaliteli. Geyve ayvası, dünya çapında isim yapmış kaliteli ayvadır. Dünyada Çin, İran ve Fas’ta da ayva üretimi var. Çin’deki ayva üretimi bizden alan olarak çok fazla olmasına karşın randımanda biz birinci sıradayız. İhracatta da onların önündeyiz” diye konuştu.

Pınar, 2 yıldır ayvanın rekoltesinin ve kalitesinin yüksek olduğunu lisana getirerek, bu yıl ayvanın kilogramının 3 ila 5 liradan satıldığını kaydetti.

Hasadı tamamlanan ayvanın depolara çekilerek ihracata hazırlandığını anlatan Pınar, “Şu anda ayvaya 9-10 lira ortasında fiyat belirlemesi yapılıyor. Çiftçiye 3-4 liraya mal olan ayva, buzhanelere de girdikten sonra 7-7,5 lira civarında maliyeti oluyor” dedi.

Geyve Ziraat Odası Başkanı Süleyman Pınar

‘HOLLANDA BİZDEN ALDIĞIYLA DÜNYADA KELAM SAHİBİ’

Pınar, bölgenin iklim kaidelerinden ve toprak yapısından bahsederek, “Geyve Boğazı’ndan gelen tatlı bir esinti, Geyve ayvasına farklı bir aroma vermektedir. Münasebetiyle Geyve’nin ayvası öbür yerde yetişen ayvalara nazaran çok daha kalitelidir, elma halinde yenilebilecek ayvadır. Türkiye dünyada ayva üretiminde birinci sırada, Türkiye’de de Geyve birinci sırada” sözlerini kullandı.

İhracata daha fazla ihtimam gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Pınar, “Biz, ‘Rekolte çok olsun.’ diyoruz lakin asıl amacımız; rekoltenin çok olması değil, kalitenin yüksek olmasını sağlamak olmalıdır. Paketlemede de eksiklerimiz var. Hollanda, bu sayede dikili ağacı yokken bizden aldığı ayvayla dünyada kelam sahibi.” değerlendirmesinde bulundu.

Pınar, gelecek devirde yapılacak çalışmalarla eserin katma kıymetinin artırılarak ihracatın daha da yükseltilebileceğini kelamlarına ekledi.


(AA)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir